Őszi érettségi vizsgák – tájékoztató

KI TEHET ŐSSZEL ÉRETTSÉGIT?

 1. Aki már rendelkezik előrehozott középszintű vizsgával, és ugyanabból a tantárgyból szintemelő (emelt szintű) vizsgát szeretne tenni.
 2. Aki valamilyen tantárgyból előrehozott érettségi vizsgát szeretne tenni közép- vagy emelt szinten, és szeptemberben a 11. vagy 12. évfolyamot kezdi meg.
 3. Akinek a tavaszi érettségi vizsgákon valamilyen tantárgyból nem sikerült a követelményeket teljesítenie.

MILYEN TANTÁRGYBÓL TEHETŐ ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI VIZSGA?

 1. Abból a tantárgyból, aminek a tanulását már befejezted, és legalább kettes tanév végi érdemjegyed van belőle.
 2. Idegen nyelvből. Ebben az esetben a hátralévő évfolyamok anyagából osztályozóvizsgát kell tenned aug. végén, hogy megszerezd a hiányzó évvégi jegyeket!
 • Pl. ha angolból szeretnél előrehozott érettségi vizsgát tenni, és most fejezted be a 10. évfolyamot, akkor augusztusban a 11. és 12. évfolyam anyagából vizsgáznod kell. Az osztályozóvizsgán szerzett érdemjegy lesz a 11. és 12. év végi osztályzatod.

HOL LEHET ŐSSZEL ÉRETTSÉGI VIZSGÁT TENNI?

Az Oktatási Hivatal által kijelölt intézményekben. Ezeknek az iskoláknak a listája az OH honlapján lesz majd elérhető. Nálunk nem szokott őszi érettségi vizsga lenni.

HA SZERETNÉK ŐSSZEL ELŐREHOZOTT VIZSGÁT TENNI, MI A PONTOS TEENDŐM?

Idegen nyelvi vizsga esetén

 1. Osztályozóvizsgára jelentkezni aug. 15-ig a következő linken keresztül: https://forms.office.com/e/W8Qj9679fz
  Aki rendelkezik a megfelelő szintű nyelvvizsgával, annak is ki kell tölteni a fenti kérdőívet, de a vizsga teljesítése alól mentesül!
  Szintemelő vizsga esetén természetesen nem kell újra osztályozó vizsgát tenni és a fenti kérdőívet sem kell kitölteni.
 2. Aug. 27-29. osztályozóvizsgát tenni (akinek kell).
 3. Szeptember 2-5. között kérni az iskola titkárságán egy igazolást arról, hogy előrehozott érettségi vizsgát tehet az adott tantárgyból.
 4. Szept. 5-ig az OH listájáról kiválasztani egy iskolát, ahol van őszi érettségi, és ott jelentkezni a vizsgára!
 5. A vizsgajelentkezéshez kell a személyi igazolvány, lakcímkártya, a fenti igazolás (c) alpont), a gimnáziumi bizonyítványod megfelelő másolata. Ha szintemelő vizsgát teszel, a középszintű vizsgád eredményéről kapott törzslapkivonat eredeti példányát is le kell adnod!

Más tantárgy esetén

 1. Szeptember 2-5. között kérni az iskola titkárságán egy igazolást arról, hogy előrehozott érettségi vizsgát tehet az adott tantárgyból.
 2. Szept. 5-ig az OH listájáról kiválasztani egy iskolát, ahol van őszi érettségi, és ott jelentkezni a vizsgára!
 3. A vizsgajelentkezéshez kell a személyi igazolvány, lakcímkártya, a fenti igazolás (a) alpont), a gimnáziumi bizonyítványod megfelelő másolata. Ha szintemelő vizsgát teszel, a középszintű vizsgád eredményéről kapott törzslapkivonat eredeti példányát is le kell adnod!