Finnországban jártak diákjaink

Az Erasmus+ támogatásával 12 fős diákcsoportunk 2 tanár kíséretében nagyszerű mobilitásban vett részt Finnországban, a Kauhavan lukio középiskolában.

Mind a magyar, mind a finn diákok nagyon lelkesek voltak, és a mobilitás rendkívül sikeres volt. A hallgatók a mobilitás kezdete előtt 2 hónappal kezdtek el kommunikálni partnereikkel a közösségi médián keresztül, majd a mobilitás első napján a bemelegítő és csapatépítő tevékenységeket követően kiváló, derűs hangulatot sugárzó közösséget teremtettek. Ehhez hozzájárult a nagyszerű kulturális műsor, amivel a házigazdák üdvözölték a csapatunkat.

A diákok többféle órán vettek részt a finn diákokkal együtt, mint például matematika, biológia, pszichológia, állampolgári ismeretek, művészetek, zene, angol, finn és svéd nyelv. Az órákon a kiscsoportos munka jelentősen hozzájárult az együttműködéskészség fejlődéséhez, a tanulók intenzíven használták az angol nyelvet. Fejlesztették nyelvtudásukat és motivációt nyertek, hogy nagyobb erőfeszítéssel folytassák tanulmányaikat. A tanulók különösen élvezték a művészeti órákat: saját változatukat létrehoztak a díjazott „Kacsa projektben” és lehetőségük volt festményeket készíteni.

Tapasztalatot nyertünk a finn oktatási rendszerről, és megcsodálhattuk az iskolai létesítmények magas színvonalát: digitális könyvek, laptopok, projektorok, valamint az iskola óriási tornatermét és a közelében található sportpályát.

Az EKOROSK Újrahasznosítő Központban tett látogatás alatt és az iskolában rendezett fenntarthatósági műhelyekben hasznos információkkal gazdagodtunk a fenntarthatóságról és a hulladékkezelésről. Ez arra ösztönözte a diákokat, hogy gondolják át a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatos szokásaikat, hozzáállásukat.

Mobilitásunk hozzájárult a kulturális ismereteink bővítéséhez: lehetőségünk adódott megismerni Helsinki és Pietarsaari nevezetességeit, különféle finn hagyományokat és szabadidős tevékenységeket tapasztalhattunk meg: síelést, hócipős sétát, szauna után úszást a jeges tóban. Benyomást szereztünk a finn hagyományokról az ételkészítésben, étkezésben.

A projekthez plusz értéket adott, hogy a mobilitás során Finnországban elnökválasztást tartottak, így a résztvevők megfigyelhették a jelölteket és a nézeteit, sőt az elnökjelöltek vitát a TV-ben (angol fordítással). Így a mobilitás alatt lehetőség adódott a demokratikus folyamatok megfigyelésére, az európai az európai értékek megerősítésére.

Erasmus+ Language Competence and Sustainability​
2023-1-HU01-KA122-SCH-000138209
Középiskolások csoportos mobilitása Finnországban: 2024.01.20-28.